Hem    Om oss    Historisk europeisk stridskonst    Praktisk information    Texter och länkar    Vasaslaget    Forum

 

Plats    Schema    Anmälan    FAQ     Deltagarlista    Om eventet     Turnering 

Allt deltagande i turneringarna under Vasaslaget 2013 sker helt på egen risk, vi litar på er och att respektive klubbar ser till att "rätt" personer delar i turneringarna.

Vi i UHFS tar oss rätten att avvisa personer från deltagande i en turnering om vi anser att personen inte respekterar reglerna eller inte fightas på en säker nivå.

 

 

Geselligen ringen tävlings-workshop

 

Kommentarer, förtydliganden och förändringar 5/3 2012

Följande är ett tillägg till nedanstående regeltext och gäller framför de ursprungliga skrivningarna i nämnda text. Tillägget bygger på vidare erfarenheter samt feedback från Vasaslagsdeltagare.

Regeltexten har skrivits så omfattande och seriöst som möjligt i avsikt att underlätta för andra att vidareutveckla detta eller andra regelverk till gagn för ringen som tävlingsidrott. Under Vasaslaget 2012 kommer regelverket att fungera som tävlingsworkshopens formella underlag men fokus kommer att vara på att i goda vänners lag brottas och ha kul! Innan tävlingen kommer vi också ha en regelgenomgång där vi diskuterar och gemensamt fastställer de regler vi skall tävla enligt.

-Shorts som räcker till knäna tillåts också.

-Observera att en helt vanlig T-shirt också är ok på överkroppen, dock ej linne.

-Av domaren uppfattat regelbrott kommer generellt att leda till att brottarna ”döms upp” och får fortsätta ronden från en omstart (under den kvarvarande rondtiden). Om regelbrottet är övergående (t.ex. ett försök till armlås (=regelbrott) som misslyckas) och inte har givit utföraren fördel i brottningen kan kampen tillåtas fortgå. Upprepade eller allvarliga/farliga regelbrott kommer att leda till poängavdrag/förlust eller i allvarliga fall diskvalificering! Så länge man brottas säkert och kamratligt kommer det alltså inte göra så mycket om man någon gång råkar bryta mot någon regel. Det som händer är då att domaren bryter och att brottarna får fortsätta från en ”omstart”.

-Observera att det alltid är domaren som avgör när regelbrott begåtts! Exempelvis kan ett svårtolkat grepp om nacken dömas upp som brott mot regeln som förbjuder strypning även om ingen strypning utförts. Detta för att ”vara på den säkra sidan”! Det är brottarens ansvar att utföra så tydliga tillåtna tekniker att domaren inte har anledning att misstänka regelbrott.

Slut, kommentarer m.m.

 

 

Inledning

Följande är reglerna för Vasaslaget 2013’s geselligen ringen tävlings-workshop. Även om dessa regler i möjligaste mån, men i mindre skala, testats av bl.a. UHFS så är de fortfarande i hög utsträckning ännu en oprövad tankekonstruktion. Workshopen på VS13 syftar till att pröva regelverket i ett något större sammanhang men fram till VS13tar UHFS tacksamt emot alla frågor och kommentarer om regelverket som kan göra det så rimligt, rättvist, säkert, bra och konsekvent som möjligt fram till tävlingsworkshopens genomförande. Ungefär en vecka innan Vasaslaget 2013 kommer reglerna sedan att stadfästas så att alla vet vad som gäller på själva VS13.

Efter Vasaslaget 2013 kommer eventuella videoupptagningar tillgängliggöras på internet! Observera därför att den som inte önskar förekomma på video tydligt måste meddela arrangörerna detta!

Förhoppningen är att denna workshop skall ge erfarenheter och inspiration till vidareutvecklandet av ännu bättre, eller andra, regelverk för tävlingar i ringen.

Feedback, frågor och kommentarer ang. denna text skickas till: kenny@uhfs.se

 

Bakgrund

Historiskt sett beskrivs två typer av brottning i de tyskspråkiga manualerna från medeltid och renässans. Å ena sidan handlar det om brottning på liv och död, för strid eller duell. Sådan brottning kallas ibland Kampfringen. Å andra sidan handlar det om brottning som sport eller för skojs skull. Sådan brottning kallades ibland geselligen ringen. Denna karaktäriserades av att man förbjöd de direkt farliga teknikerna som förekom i stridsbrottningen och ofta går under beteckningen ”hemliga tekniker” eller ”mordtekniker”. Det handlar om sådant som sparkar och slag och attacker mot utsatta delar av kroppen såsom ögon och skrotum. Att brottningen i ett sällskapligt sportsammanhang som Vasaslaget kan handla om någonting annat än ”geselligen ringen” är naturligtvis uteslutet. Vi använder dock uttrycket ”geselligen ringen” för att urskilja det vi försöker åstadkomma från eventuella framtida ambitioner att skapa en sportifierad, ”geselligen” form av brottningen för strid, d.v.s. ett slags ”geselligen kampfringen”.

Från den historiska ”geselligen ringen” har vi hämtat förbudet mot farliga tekniker. Vi har också uteslutit strypningar och armlås i den dubbla ambitionen att skapa en så säker och nybörjarvänlig tävlingsmiljö som möjligt samtidigt som vi tvingar brottningen bort från teknikrepertoaren i Submission Wrestling och BJJ. Vi har försökt skapa ett tillåtande men historiskt grundat regelverk som innefattar så många av de historiskt dokumenterade teknikerna som möjligt men utesluter sådana tekniker som inte finns dokumenterade eller som är eller kan uppfattas som för farliga.

Från den historiska ”stridsbrottningen” har vi hämtat brottningens olika faser (t.ex. att tillåta en viss nivå av markkamp vilket sällan var tillåtet i den historiska ”sportbrottningen”) liksom ambitionen att snabbt komma till avslut (vilket säkert inte var viktigt vid dueller men sannolikt i en ren strids- eller självförsvarssituation).

Av manualerna att döma förekom även den typ av brottning från fasta tag som även existerar i Glíma eller i den skandinaviska allmogens brottning från 17-1800-tal. I manualerna brukar sådana grepp beskrivas ”bondebrottning” eller ”bondegrepp”. Brottning från fasta tag är dock inget som inspirerat föreliggande regelverk.

 

 

I manualerna avbildas brottarna oftast iklädda kläder från den tidens mode, inte sällan den typ av jackor som den stridande samhällsklassen bar under rustningen. I brist på någon bra och allmänt tillgänglig motsvarighet till denna typ av jacka kommer vi istället att tillämpa regler för kläder som utgår från den likaledes belagda men sannolikt mer allmogeorienterade traditionen att brottas i ”underkläderna”. Vi tillåter/föreskriver dock olika typer av kroppsnära tröjor för att inte skrämma bort den som till äventyrs tycker att det känns för utelämnande eller ohygieniskt med bar överkropp.

Användandet av ”belgiska regler” för en brottningsturnering baseras inte på historiska belägg utan på en beprövad form och en förhoppning om att denna tävlingsform skall kunna fungera utjämnande mellan lättare och tyngre brottare (så att den som är tyngre möjligen vinner oftare men samtidigt får brottas under en längre tid och alltså blir tröttare med ökad oförmåga att använda sin tyngd till sin fördel).

Ambitionen att om möjligt ha åtminstone två viktklasser baseras bl.a. på historiska belägg för att tyngre och lättare brottare brottades var för sig.

 

Tävlingsordning

Tävlingen genomförs enligt en modifierad form av de sk ”belgiska” fäktturneringsreglerna även kända som ”herren på täppan”. De två tyngsta i viktklassen börjar och sedan ”fyller man på” i turordning från tung till lätt. Det första paret liksom varje par efter dem går en match om tre ronder á 1min. Resultatet 2-0 (d.v.s. endast två ronder har genomförts) innebär att matchen avslutas och vinnare koras. Slutresultatet 0-0 eller 1-1 (d.v.s. att efter tre ronder så står det fortfarande lika) resulterar i en fjärde rond samt evt lottning enligt nedan. Mellan varje match hålls en 30sekunders paus.

Varje brottare startar turneringen med 3 ”liv”. Varje vunnen match resulterar i att man får stå kvar på mattan och brottas. Varje förlorad match resulterar i att man förlorar ett liv (vilket registreras av sekretariatet), får gå av mattan och ställa sig sist i kön. När man förlorat sitt sista liv registreras ens placering i resultatlistan av sekretariatet. Vinnare av tävlingen är den som efter den sista matchen står som segrare!

Tävlingen handlar alltså om att reducera motståndarnas liv och bevara sina egna genom att vinna matcher. Sannolikt ger formatet även utrymme för utvecklandet av en specifik ”gameplan” där man försöker hushålla med sina krafter i förhållande till motståndet men vad detta kan innebära i praktiken återstår att se!

När de tävlande blivit uppropade tar de plats mittemot varandra på mattan och hälsar på varandra.

Brottarna gör sig sedan beredda att börja brottas genom att ställa sig utom kontaktavstånd på var sida om tävlingsytans mittpunkt, enligt domarens anvisningar.

Varje match går i tre ronder där varje rond är 1min lång. Om det efter utgången av den tredje ronden står oavgjort genomförs en fjärde rond. Om det även efter denna står oavgjort avgörs matchen genom att singla slant. Ronderna genomförs utan någon längre paus. De följer direkt på varandra.

 

Viktklasser och kön

I god tid innan tävlingens genomförande tävlingsdagen genomförs en invägning där varje deltagare vägs in iklädd de kläder denne ämnar brottas i, exklusive suspensoir och tandskydd.

Tävlingen kommer att ske utan viktklasser såvida inte antalet deltagare bedöms som så stort och viktskillnaden så betydande att två klasser kan/bör skapas. Skiljelinjen kommer då ske vid medianvärdet för deltagarnas vikt samt vid ojämnt antal därtill lottning. Invägningens syfte är alltså inte primärt att dela in deltagarna i viktklasser utan att utröna den ordning i vilken brottarna skall gå upp på mattan. Idén är att ju tyngre brottaren är (i sin viktklass) och därmed ju större fysisk fördel denne har, desto större skall möjligheten vara för de andra brottarna att fysiskt/konditionsmässigt ”nöta ut” den tyngre brottaren. Idén är att detta upplägg skall utjämna betydelsen av viktskillnaden mellan deltagarna.

Tävlingen kommer inte ha dam- respektive herrklasser. Män och kvinnor brottas alltså tillsammans baserat på sin vikt.

 

Sekretariat

Det är sekretariatets uppgift att hålla koll på de tävlande, på antal ronder, tidshållning och vinster. De tävlande kommer ej att förses med någon särskild märkning utan detta är något sekretariatet får hantera efter eget huvud.

Sekretariatet består av en tidtagare och en poängräknare.

I god tid innan tävlingens början men samma dag genomför sekretariatet invägning av deltagarna och upprättandet av en lista där deltagarna rangordnas baserat på sin vikt – från tyngst till lättast.

Det är tidtagaren som har ansvaret för att hålla koll på tiden, att starta och stoppa matchen. På domarens tecken börjar tidtagaren tidtagningen med att ljudligt utropa ”Börja!”. Vid 10 sekunder kvar av ronden utropar tidtagaren ”10 sekunder kvar!”. När matchen är slut utropar tidtagaren ”Slut!”.

När domaren ropar ”Bryt!” pausar tidtagaren tidtagningen. När domaren säger ”Börja!” fortsätter tidtagaren tidtagningen. När domaren utropar ”Slut, rond X” nollställer tidtagaren tidtagningsuret.

Poängräknaren upprättar på grundval av invägningen en eller två viktklasser (två om antalet deltagare och skillnaden i vikt deltagarna emellan tillåter det) vilkas deltagare rangordnas efter vikt från tyngst till lättast. Tyngst i varje viktklass är den som först äntrar mattan. Deltagare ropas sedan i tur och ordning upp enligt listan. Dena lista benämns ”Deltagarlistan”.

Varje match går i normalfallet 3 ronder á 1 min. Vid 2-0 resultat avslutas match redan efter två ronder. Vid oavgjort slutresultat (1-1 eller 0-0) genomförs en fjärde rond. Slutar även denna rond oavgjort lottas vinnaren av sekretariatet genom att singla slant.

Rond- och matchresultat registreras kontinuerligt av poängräknaren på en för ändamålet utformad blankett. Varje brottare börjar tävlingen med tre ”liv”. Vid matchförlust noteras förlust av ett liv för den förlorande deltagaren i deltagarlistan. När deltagare förlorat sitt sista liv utropar sekretariatet detta och deltagaren är ute ur tävlingen. Deltagarens plats i resultatlistan registreras. Vid förlust där deltagare har ytterligare liv kvar ställer sig deltagaren sist i deltagarkön och inväntar nästa möjlighet till match.

 

Domare

Det är domarens uppgift och ansvar att kontrollera att reglerna till varje del efterföljs och det är domarens uppgift att i enlighet med reglerna utdela varningar eller straff. Det är domarens uppgift att i varje givet ögonblick säkerställa deltagarnas liv och hälsa.

Varje regelöverträdelse bestraffas med en varning. Varning utdelas genom att domaren avbryter matchen och säger vem varningen gäller och varför. Sekreteriatet registrerar varningen. Vid den tredje varningen diskvalificeras deltagaren från resten av tävlingen. Vid allvarliga regelöverträdelser som exempelvis farliga tekniker eller grova tillmälen utdömer domaren automatisk diskvalificering.

 

Kropp och klädsel

Heltäckande eller trekvartslånga byxor utan störande eller potentiellt farliga detaljer (som t.ex. dragkedjor eller långa snören). Ej shorts!  Byxorna kan vara tight eller löst sittande. Observera dock att grepp i byxorna ej är tillåtet oavsett typ av plagg.

Tröjan skall vara av T-shirtsmodell och/eller långärmad, tight sittande undertröja typ ”rashguard”. Man kan alltså bära endast T-shirt, endast kortärmad undertröja (d.v.s. tröja ”av T-shirtmodell),  endast långärmad undertröja eller långärmad undertröja under T-shirt! Linne är ej tillåtet.

Kläderna skall vara hela och rena.

Brottningen sker barfota. Skor och/eller strumpor är alltså ej tillåtna!

Naglar skall vara kortklippta på såväl händer som tår.

Eventuella smycken såsom ringar, örhängen, halsband eller piercingar är förbjudna. Piercing kan dock istället tejpas – prata dock med arrangören först för att kontrollera att din tejpning är ok.

Se till att vara ren och fräsch när du går upp på mattan!

Liniment eller liknande, med stark doft eller med en konsistens som kan påverka brottningen är ej tillåtna.

 

Uppförande

Ovårdat språk, tillmälen eller andra uttryck av missaktning för annan är förbjudna och bestraffas i mildare fall med en varning, i grövre fall med diskvalificering. Observera att detta även gäller publiken! Domaren har i detta fall ansvaret att i aktuella fall varna eller be vederbörande att lämna lokalen.

 

Hälsodeklaration och drogpolicy

Naturligtvis är allt nyttjande eller påverkan av alkohol eller droger strängt förbjuden i samband med tävling!

Deltagarna ansvarar för att när skäl finnes informera domaren om sitt hälsotillstånd, t.ex. avseende smittsamma hudsjukdomar, blodsmitta, allergier, hjärtsjukdomar eller epilepsi. Det är sedan domarens ansvar att godkänna huruvida deltagaren kan ställa upp i tävlingen eller ej, d.v.s. om tävlingen kan genomföras på ett medicinskt helt säkert sätt för samtliga inblandade.

 

Vinstgivande tekniker

Vinna en rond kan man göra på flera olika sätt.

-Genom att i stående eller liggande inom reglernas ram, kontrollerat och stegvis åsamka motståndaren sådan smärta eller annat obehag att denne ”klappar ur”. ”Urklappning” är detsamma som att ge upp och signaleras genom att påkalla motståndarens och domarens uppmärksamhet genom att tre gånger eller fler snabbt klappa med hand eller fot i golvet, på motståndaren eller på sig själv. Urklappning kan även göras muntligen genom att säga ”Jag ger upp!” eller ”Jag klappar ur”!

-Genom att förbli stående när motståndaren ligger ned utan kroppskontakt. Detta kan åstadkommas genom att utföra ett framgångsrikt kast eller nedtagning som slutar med att motståndaren ligger på marken utan kroppskontakt medan du blir kvar i stående. ”Ligga på marken” definieras här som att under noterbar tid (d.v.s. även mycket kort tid) ha annan kroppsdel i marken än händer, fötter, armar och ben, d.v.s. man måste ha någon del av torson, huvudet eller bakdelen i marken. Detta kan även åstadkommas genom att vara den som först reser sig efter att båda hamnat på golvet. Förutsättningen är då att motståndaren blir kvar liggandes samt att ingen kroppskontakt bibehålls mellan brottarna. Så länge kroppskontakt mellan brottarna bibehålls fortsätter brottningen. Kroppskontakt definieras som någon form av kontinuerligt grepp, tryck eller annan kontakt mellan brottarna. Ligger den ene brottaren ned men har exempelvis krokat sin fot eller gripit sin hand om den ståendes ben har ingen vinst säkrats utan matchen fortsätter.

-Genom att dominera på golvet. Dominans på golvet uppnås då båda brottarna befinner sig på golvet och den ene dominerar den andre genom att under domarens räkning till tre behålla någon grad av kontroll av sin motståndare genom att hålla någon del av motståndarens bröst, rygg eller sida av torson mot marken. Detta kan uppnås t.ex. genom någon form av fasthållning eller positionsarbete där man med hjälp av sin kroppstyngd pressar motståndaren mot golvet.

 

Förbjudna tekniker

Det är förbjudet att rivas, bitas, klösa, nypas eller att använda naglarna.

Det är förbjudet att attackera utsatta delar av kroppen såsom näsa, ögon, öron, mun, skrotum, struphuvud o.dyl.

Det är förbjudet att låsa eller bryta mot leder, t.ex. nacke, armbåge, handled, fingerled eller knäled .

Det är förbjudet att strypa, såväl mot andningsorganen som mot blodtillförseln. Dock är grepp med armen kring nacken tillåten då sådant grepp till sitt tekniska utförande inte är att betrakta som strypning utan som ett moment i nedtagning eller fasthållning.

Det är förbjudet att slå, stöta eller sparka. Det är däremot tillåtet att trycka eller pressa mot områden som inte förbjuds enligt ovan.

Det är förbjudet att kasta motståndaren utan kontroll och säkerhet, t.ex. att släppa sitt grepp mitt i kastet, att kasta motståndaren utanför tävlingsytan eller mot något hårt eller på annat sätt farligt föremål (t.ex. det egna knät), att kasta motståndaren så att denne landar på huvudet eller att utföra en ”body slam”, där motståndaren med stor kraft från hög höjd kastas till marken eller att med kraft landa på motståndaren i samband med avslutat kast.

Det är förbjudet att direkt angripa motståndarens ansikte! Dock är det tillåtet att med torson pressa motståndarens huvud och ansikte mot golvet, t.ex. i syfte att hålla motståndaren nere eller att med magen hindra motståndarens andning.

Den som för den tredje gången uppsåtligen flyr eller motas bort från tävlingsytan tilldelas matchförlust, d.v.s. att motståndaren tilldelas vinsten för hela matchen. Det är dock förbjudet att knuffa eller kasta motståndaren utanför mattan.

Att gå utanför tävlingsytan definieras som att ingen kroppsdel längre har kontakt med tävlingsytan. Det är alltså ok att ha en fot utanför mattan om man fortfarande har den andra på mattan.

 

Tävlingsytan

Tävlingen kommer att ske på en mattbeklädd yta (tatami-judomattor) av lämplig storlek och form.