Hem    Om oss    Historisk europeisk stridskonst    Praktisk information    Texter och länkar    Vasaslaget    Forum

 

Plats    Schema    Anmälan    FAQ     Deltagarlista    Om eventet     Turnering 

2013     

 

 

Ringen

  

Brottningstävlingen på Vasaslaget 2013 kommer att följa samma regler som föregående år (finnes här) med den skillnaden att i år tillämpar vi viktklasser. Viktklasserna kommer att definieras på plats beroende på hur många som ställer upp i tävlingen och vad dessa väger. Enväldigt ansvariga för detta är domaren och sekretariatet i samarbete. Årets domare kommer att vara Hans Jörnlind, Gamla stans fäktskola. I brottningstävlingen finns bara en domare. Denne har att enväldigt men i samarbete med sekretariatet och efter bästa förmåga uttolka reglerna. Innan tävlingen kommer domaren att informera om hur denne avser att ta sig an sin domaruppgift och brottarna har då också möjlighet att ställa frågor. Observera att det alltså fortfarande handlar om tävlingar av ”king-of-the-hill”-typ, men med den skillnaden att vi tillämpar viktklasser! Kom ihåg att det är domaren som dömer och att det ”är brottarens ansvar att utföra så tydliga tillåtna tekniker att domaren inte har anledning att misstänka regelbrott”!

 

 

Långsvärd

  

Långsvärdsturneringen kommer vara en organiserad sparring - ingen tävling som sådan och kommer i huvudsak följa Matt Galas belgiska regler. Alla kommer ha ett visst antal liv, troligtvis tre, men det kan justeras beroende på deltagarantal. Träffområdena kommer vara överkropp, överarmar, hals och huvud. Varje möte avbryts vid träff och den som blev träffad åker ut. Om en utmanare blev träffad tappar den dessutom ett liv. Vid dubbelträff räknas den högsta träffen. Vi kommer inte använda krita för att markera träffar. Det finns en kung (herre på täppan) som har vissa fördelar:

  • Kungen har rätt till ett efterslag. (Det ska diskuteras om efterslaget måste vara högre än den första träffen.)
  • Kungen tappar inget liv när den förlorar ett möte.
  

Om det finns tid över efter den belgiska turneringen kommer det ordnas ett turnering med liv. Alla deltagare börjar med lika många liv, t.ex. 9. I första omgången slumpas motståndarna. I varje möte bryter man vid träff - då ena deltagaren tappar ett liv. Vid dubbelträff eller efterslag förlorar båda deltagarna ett liv. Ett möte avslutas när någon tappat tre liv, varpå nästa utmanarpar möter varandra. Efter första omgången kommer alla ha 6 till 9 liv kvar och kommer paras ihop med någon som har lika många liv (i möjligaste mån). Därefter börjar nästa omgång. Efter varje omgång paras de kvarvarande deltagarna ihop med någon som har lika många liv (eller så nära som möjligt) för att försöka ge så jämna möten som möjligt. När två personer återstår möts de i en slutomgång med tre liv var.

 

Rapir och dolk

  

Rapir- och dolkturneringen kommer också vara tänkt som organiserad sparring. Detaljerna kring turneringen är inte klara ännu. Men i huvudsak kommer alla deltagare ha ett antal ballonger. Dessa förnyas inte. Vid varje möte fästs ett antal ballonger (två eller tre?) på deltagarna. Målet är att spräcka motståndarens ballonger samtidigt som man själv försöker förlora så få ballonger som möjligt. Den som har inte har några ballonger kvar åker ut. Ballongerna kommer fästas med häftstift. Därför är det rekommenderat att ha en fäktjacka (förutom att det ger ett bra skydd). Om man bara har en t-tröja (eller liknande) är det risk att man river sig på häftstiften.

 

 

 

 

 

 

 

2012 år regler                         

 

 

Viktig information ang. turneringarna!

Turneringarna under helgen kräver att vi hjälps åt med poängregistrering och att vara domare. Vi har ingen icke deltagande organisation som kan göra detta åt oss. Om vi alla hjälps åt får alla möjligheten att deltaga och ha kul!

 

 

- Belgisk "King-of-the-hill" 3-vapen

 

 

- Belgisk "King-of-the-hill"

 

 

- Ringen

 

 

- Harnischfechten