Hem    Om oss    Historisk europeisk stridskonst    Praktisk information    Texter och länkar    Vasaslaget    Forum

 

Långsvärd    Dolk    Brottning    Svärd och bucklare    Pålyxa

 

 

Pålyxa

 

 

Pålyxan, även kallad pollaxe har en lång historia, likt de övriga vapnen vi tränar med. Redan tidigt på 1300-talet kan man hitta pålyxa på avbildningar från dåtidens slagfält fast i ett något annat utseende mot vad vi är vana att se idag. Under åren som gick började man mer och mer använda pålyxan i dueller, man mot man, den ansågs vara ett nobelt och ädelt vapen att utkämpa sina dueller med.    

                           

I de historiska manualerna kan man hitta små stycken av pålyxestrid både orustat och rustat, vi finner pålyxan i både de Tyska och Italienska manualerna från 1400-talet och framåt. I mitten av 1400-talet finner vi den första manualen som är skriven helt ämnad för pålyxan. Den heter Le Jeu de la Hache och är troligen en samlings- manual, där den anonyma författaren troligen har skrivit ner vad han har läst och själv upplevt. Tyvärr är manualen helt utan bilder men många tekniker kan man återfinna i både Talhoffer och Fiores manualer. Teknikerna som görs med pålyxan kan man återknyta till flera olika vapen, så som halvsvärdstekniker, spjut och stav.

 

Vi i UHFS är en av få föreningar i Sverige som har börjat titta ordentligt på pålxan och dess tekninker, en av våra medlemmar har översatt den engelska tolkningen av Le Jeu de la Hache till svenska och den kommer att släppas under hösten 2010.