Utrustning

När du kommer till oss i UHFS som nybörjare finns det möjlighet att låna en del utrustning till en början. Vi kan i huvudsak låna ut träningssvärd och dolkar, men även några fäktmasker. Efter ett par veckor när du har bestämt dig att du vill förtsätta ser vi gärna att du införskaffar dig en grundutrustning, nämligen svärd (stål eller nylon), fäktmask, handskar och suspensoar (även rekommenderat för damer) till att börja med. Nylonsvärd är billigare och går normalt fortare att få tag på, men vi föreslår att man köper stålsvärd så snart som möjligt då de ger en bättre känsla och kommer användas mycket längre.

Är du osäker på vad du skall köpa för typ utrustning rekommenderar vi dig att prata med någon av tränarna för rådgivning. Mycket information om utrustning finns också på Hroarr.

Träningskläder

När vi tränar använder vi oss av moderna träningskläder och skydd. Klubbens färger är svart och gult. Svart t-shirt och byxor (typ knickers) samt gula knälånga strumpor (fotbollsstrumpor). Inomhusskor med sula som inte lämnar märken på golv (låg, platt sula är att föredra).

För att få rätten att få en klubb-t-shirt och andra klubbmärken skall man ha betalat medlemsavgiften och tränat minst en termin.

Handskar

I början behövs handskar främst för att skydda mot skavsår och mycket lätta träffar på händerna. Lämpliga modeller är t.ex. svetshandskar av grövre skinn eller bandyhandskar.

När intensiteten på övningarna börjar öka och man även börjar sparras blir det viktigt att ha handskar som skyddar händerna effektivt. Det finns många olika handskar att välja på, men än så länge endast ett fåtal som är anpassade just för HEMA. När man fortfarande använder nylonsvärd och håller tempot nere kan lacrosse-, bandy- eller t.ex. kalihandskar fungera bra. När man börjar träna med stålsvärd bör skyddsnivån höjas ytterligare. Populära typer är handskar av modeller från exempelvis Sparring Gloves (tidigare tillverkade av Ensifer) eller Absolute Force, där de förstnämnda är bättre men dyrare. Även förstärkta kendohandskar kan vara en bra lösning. Red Dragon säljer handskar med fem fingrar. Dessa säljs av The HEMA Shop/Knight Shop och fungerar bra till t.ex. sabel, men inte långsvärdssparring.

Återförsäljare

Fäktmask

Fäktmasker klassificeras i huvudsak utifrån hur väl kragen står emot vassa stick. Maskerna klassas då som 350 N eller 1600 N. I många fall är även nätet kraftigare i 1600 N-masker, men det finns tillverkare som använder samma nät i 350 N-masker. En mer informativ klassificering är CEN Level 1 eller 2. Där Level 1 har en krage som klarar en penetreringskraft på 350 N och ett nät som klarar 600 N penetreringskraft och 5.5 J anslagsenergi, medan Level 2 har en krage som klarar 1600 N och ett nät som klarar 1000 N och 8.5 J. För mer information om hur maskerna konstrueras rekommenderas den här artikeln. För fäktning med stålsvärd rekommenderar vi CEN Level 2 (1600 N).

Återförsäljare

Svärd

När man börjar träna med långsvärd kan man börja använda nylonsvärd för att minska risken för skador (och för att de är billigare). Svärden från Black Fencer och Purpleheart är styvare och därmed bättre, men också dyrare, än Knightshops svärd. Vi rekommenderar att skaffa stålsvärd så tidigt som möjligt.

Stålsvärd finns i två huvudsakliga modeller som ofta kallas blunt respektive feder (vilket egentligen är ett felaktigt namn för det vi använder). Federsvärden är mer fjädrande och därmed litet säkrare i stötsituationer och har ofta en utsvängd ricasso, som ibland kallas sköld. För HEMA-sparring är fedrar generellt att rekommendera. De flesta återförsäljare har både bluntar respektive fedrar. Prata gärna med någon av tränarna innan du beställer stålsvärd. De flesta i klubben använder Regenyeis federsvärd till långsvärdsträning då de är både bra och prisvärda.

Återförsäljare

Fäktjacka

En fäktjacka är ett viktigt skydd när man tränar med stålsvärd. Förutom att ge vaddering vid stöt och hugg ska en fäktjacka kunna stå emot avbrutna klingor.

Återförsäljare

Hals- och nackskydd

Skydd för hals och nacke är viktigt för att undvika skador. Det finns flera olika varianter.

Återförsäljare

Fäktbyxor

För sparring rekommenderar vi att använda byxor som är penetrationstestade och gärna med höftskydd (krävs på vissa tävlingar).

Återförsäljare

Övriga skydd

Suspensoar och grenskydd (också viktigt för brottning) finns i många utföranden i sportbutiker och kampsportsaffärer. Tandskydd används också vid brottning och kan användas under fäktmasken. Det finns i till exempel kampsportsaffärer. Tandskyddet ska kokas för att passas in mot tänderna. Det kan vara en bra idé att koka och passa in tandskyddet i flera vändor för att få en bättre passform. Knä- och armbågsskydd kan köpas på exempelvis Biltema, men finns även i vissa av HEMA-butikerna nämnda ovan.