Utrustning

När du kommer till oss i UHFS som nybörjare finns det möjlighet att låna en del utrustning till en början. Vi kan i huvudsak låna ut träningssvärd och dolkar, men även några fäktmasker. Efter ett par veckor när du har bestämt dig att du vill förtsätta ser vi gärna att du införskaffar dig en grundutrustning, nämligen svärd (stål eller nylon), fäktmask, handskar och suspensoar/grenskydd (även rekommenderat för damer) till att börja med. Nylonsvärd är billigare och går normalt fortare att få tag på, men vi föreslår att man köper stålsvärd så snart som möjligt då de ger en bättre känsla och kommer användas mycket längre.

Är du osäker på vad du skall köpa för typ utrustning rekommenderar vi dig att prata med någon av tränarna för rådgivning. Mycket information om utrustning finns också på Hroarr.

Träningskläder

När vi tränar använder vi oss av moderna träningskläder och skydd. Klubbens färger är svart och gult. Svart t-shirt och byxor (typ knickers) samt gula knälånga strumpor (fotbollsstrumpor). Inomhusskor med sula som inte lämnar märken på golv (låg, platt sula är att föredra). Inköp av klubb-t-shirts och klubbmärken ordnas regelbundet av klubben.

Handskar

I början behövs handskar främst för att skydda mot skavsår och mycket lätta träffar på händerna. Lämpliga modeller är t.ex. svetshandskar av grövre skinn eller bandyhandskar.

När intensiteten på övningarna börjar öka och man även börjar sparras blir det viktigt att ha handskar som skyddar händerna effektivt. Det finns många olika handskar att välja på, men än så länge endast ett fåtal som är anpassade just för HEMA. När man fortfarande använder nylonsvärd och håller tempot nere kan t.ex. bandyhandskar eller Red Dragon-handskarna som säljs av Knight shop fungera. De sistnämna är också lämpliga för t.ex. sabel även i högre intensitet. När man börjar träna med stålsvärd, främst långsvärd men även enhandssvärd i kombination med bucklare, bör skyddsnivån höjas ytterligare. Populära typer är handskar av modeller från exempelvis Sparring Gloves eller SPES. Saint Mark säljer en femfingershandske som är anpassad för långsvärdssparring, men skyddsnivån är aningen lägre än Sparrings Gloves och SPESs handskar och de är också tyngre. Det finns också ett antal handskar, främst av femfingersmodell, som är under utveckling. Neyman Fencings Armadillo-handskar, som är femfinger har just börjat levereras, men ingen i klubben har testat dem ännu. Under våren/sommaren (2019) väntas också Thokk’s Pro Weapon Master Gauntlets (anpassade för sparring och tävling) samt Training Weapon Master Gauntlets (anpassade för teknikträning och långsam sparring). Under 2019 kommer förhoppningsvis ProGauntlet från CrossGuard.

Återförsäljare

Fäktmask

Fäktmasker klassificeras i huvudsak utifrån hur väl kragen står emot vassa stick. Maskerna klassas då som 350 N eller 1600 N. I många fall är även nätet kraftigare i 1600 N-masker, men det finns tillverkare som använder samma nät i 350 N-masker. En mer informativ klassificering är CEN Level 1 eller 2. Där Level 1 har en krage som klarar en penetreringskraft på 350 N och ett nät som klarar 600 N penetreringskraft och 5.5 J anslagsenergi, medan Level 2 har en krage som klarar 1600 N och ett nät som klarar 1000 N och 8.5 J. För mer information om hur maskerna konstrueras rekommenderas den här artikeln. För fäktning med stålsvärd rekommenderar vi CEN Level 2 (1600 N). En ny modell med bland annat längre mask för bättre nackskydd är under utveckling av Rearguard.

Återförsäljare

Svärd

När man börjar träna med långsvärd kan man börja använda nylonsvärd för att minska risken för skador (och för att de är billigare). Svärden från Black Fencer och Purpleheart är styvare och därmed bättre, men också dyrare, än Knightshops svärd. Vi rekommenderar att skaffa stålsvärd så tidigt som möjligt.

Stålsvärd finns i två huvudsakliga modeller som ofta kallas blunt respektive feder (vilket egentligen är ett felaktigt namn för det vi använder). Federsvärden är mer fjädrande och därmed litet säkrare i stötsituationer och har ofta en utsvängd ricasso, som ibland kallas sköld. För HEMA-sparring är fedrar generellt att rekommendera. De flesta återförsäljare har både bluntar respektive fedrar. Prata gärna med någon av tränarna innan du beställer stålsvärd. De flesta i klubben använder Regenyeis federsvärd till långsvärdsträning då de är både bra och prisvärda.

Återförsäljare

Fäktjacka

En fäktjacka är ett viktigt skydd när man tränar med stålsvärd. Förutom att ge vaddering vid stöt och hugg ska en fäktjacka kunna stå emot avbrutna klingor. I tävlingar i Sverige krävs en penetrationsklassning på åtminstone 350 N.

Återförsäljare

Hals- och nackskydd

Skydd för hals och nacke är viktigt för att undvika skador. Det finns flera olika varianter. Vad gäller halsskydd verkar det vara PBT och Leon Paul som fortfarande säljer (i listan nedan).

Återförsäljare

Fäktbyxor

För sparring rekommenderar vi att använda byxor som är penetrationstestade och gärna med höftskydd. I tävlingar i Sverige krävs en penetrationsklassning på åtminstone 350 N.

Återförsäljare

Övriga skydd

Suspensoar och grenskydd (också viktigt för brottning) finns i många utföranden i sportbutiker och kampsportsaffärer. Tandskydd används också vid brottning och kan användas under fäktmasken. Det finns i till exempel kampsportsaffärer. Tandskyddet ska kokas för att passas in mot tänderna. Det kan vara en bra idé att koka och passa in tandskyddet i flera vändor för att få en bättre passform. Knä- och armbågsskydd kan köpas på exempelvis Biltema, men finns även i vissa av HEMA-butikerna nämnda ovan. Benskydd bör täcka även sidorna av benet (åtminstone delvis) och vara så långa att det inte blir ett stort glapp mellan skydd och knä. Helst bör de skydda fotknölarna också. Exempel på lämpliga benskydd finns på Decathlon.